sweet fredag 27 maj 2016

Med kraftuttryck som, ”Roller Derby: Perfect for girls that ripped the heads off their dolls”, ”Roller Derby, full contact, fast action” och ”If You cant play nice, Play Roller Derby” håller sporten åter på att erövra inte bara USA och stora delar av Europa, utan i allra högsta grad även Sverige och Lidköping. Det är med glimten i ögat man bygger upp en ny och tuff image som sticker ut och syns inte bara när man tävlar utan i lika hög grad vid sidan av banan man tävlar på, en s.k. flattrack. Roller Derby är inte bara en idrott utan i lika hög grad en livsstil och kulturyttring. Nu är det dags att ta nästa steg i Lidköping genom att låta den lokala föreningen Suffercity Sweethearts arrangera i Sparbanken Lidköping Arena.

S.W.E.E.T. är namnet på vad vi hoppas på sikt skall bli Sveriges största Roller Derby tävling. Vi förväntar oss inte bara lag från hela landet utan målsättningen är också att lag från andra delar av Europa, och gärna längre bort än så med tiden skall hitta till Lidköping och denna tävling. Slaget på Schlätta kommer redan från start åtminstone sett till evenemangsytan att vara den största tävling som genomförts i Sverige. Vi kommer att ha plats för minst tre planer, där det kommer att tävlas samtidigt. Det kommer med andra ord  att gå fort, och smällas på rejält, i Arenan redan vid första tillfället.  Roller Derby som är organiserat i Svenska Skridskoförbundet, växer fort, och är i dag den snabbast växande sporten  för tjejer, inte bara i Sverige utan på många håll runt om i Europa.

Roller derby såg dagens ljus redan på 1930-talet i USA och hade sin Peak på 1970-talet med TV-sända matcher, med en mångmiljonpublik och med tiotusentals åskådare på läktarna. Efter att ha somnat in lite under senare delen av 1900-talet så exploderade utvecklingen igen i början av 2000-talet och i Sverige så har man tävlat Roller Derby sedan 2007. I Sverige så är det huvudsakligen tjejer som tävlar, men det finns lag även för killar.

För den som undrar hur Rollerderby fungerar, så kan ni klicka på följande länk. Klicka här

Vill ni fördjupa er kunskap och titta på en kort dokumentär om Roller Derby, Klickar ni här

Vill ni ha mer information om den kommande tävlingen, eller om Roller Derby i allmänhet, kanske vill ni till och med prova på Roller Derby med Suffercity Sweethearts? Mejla på:

suffercitysweethearts@gmail.com

Mer information om tävlingen kommer efter hand.