SVERIGE VS. ENGLAND PÅ STORBILD I SPARBANKEN LIDKÖPING ARENA

En av Sveriges största offentliga visningar av Fotbolls EM kommer att ske i Sparbanken Lidköping Arena. Det är Sveriges match mot England fredagen den 15/6 som kommer att visas på en specialbygd konstruktion som mäter hela 16 x 12 meter, varav själva filmduken är ca 60 m2 och därmed motsvarar en TV-apparat på nästan 500 tum. Dessutom så förstärks ljudet i Arenan kraftigt och hela miljön kommer dessutom att ramas in med rumsavdelar och mycket ljusspel och andra effekter. Allt för att skapa en miljö som ligger så nära som möjligt att se matchen på plats på NS Olimpisky Stadion i Ukraina.


Det har länge varit klart att Sparbanken Lidköping Arena skulle sända EM fotbollen på storbildsskärm, men fram till denna vecka så har inte formerna varit helt färdiga. Nu blir det så att Englandsmatchen enligt ovan visas på storbildsskärm medan Sveriges övriga två gruppspelmatcher den 11/6 20.45 (Ukraina) och den 19/6 20.45 (Frankrike) visas på en mindre skärm i Restaurang Villa inne i Arenan. Det är för närvarande inte klart hur det kommer att bli om Sverige skulle kvalificera sig för fortsatt spel i EM efter den inledande gruppspelsomgången. Dock så har Sparbanken Lidköping Arena, genom Kultur & Fritid, försäkrat sig om rättigheterna att även få sända dessa matcher i offentliga visningar, hela vägen till en ev. final, om Sverige skulle kvalificera sig till EM fotbollens slutspel.

Att visa internationella mästerskap, speciellt i fotboll, på storbild har blivit allt populärare med åren. Under fotbolls VM i Tyskland 2006 så lockade sådana offentliga visningar långt mer folk än vad matcherna gjorde live på arenorna. Populärast var den s.k. FIFA 2006 Fan Fest Berlin vid Brandenburger Tor som enligt uppgift besöktes av flera hundratusen personer varje dag under Fotbolls VM. Där dessa träffades för att umgås och tillsammans se VM matcherna på storbild.

Från Göteborg, där man kommer att sända årets EM matcherna på storbild på Gamla Ullevi, så rapporterar Arenachefen, Jonas Georgsson, att Englandsmatchen i det närmaste redan är slutsåld samt att övriga matcher också har sålt väldigt bra så här långt. Man räknar med tre utsålda hus under Sveriges gruppspel.

I samband med att matchen visas i Arenan så kommer det också att bjudas på en hel del andra aktiviteter. Bland annat så har ett par fotbollsprofiler bjudits in till Arenan och om alla planer går i lås så har vi fått okay till att ringa upp en stor sådan profil på plats i Ukraina, för att känna av stämningen strax innan matchstart.

Restaurang Villa kommer under Englandsmatchen att flytta ut på Arenagolvet och bygga upp en miljö och servera framförallt engelsk mat och dryck och på detta sätt försöka skapa en genuin engelsk pubmiljö.

Glenn Rytterfjell, Marknadsförare för Sparbanken Lidköping Arena, påpekar att;
– Oavsett hur Sveriges inledande match i EM har slutat, så vet vi redan att denna match i högsta grad är avgörande för Sveriges möjligheter att ta sig vidare från gruppspelet. Vid förlust eller oavgjort i första matchen, så måste troligen denna match vinnas, för att Sverige över huvudtaget skall ha en chans att ta sig vidare. Om det blev vinst mot Ukraina, ja då spelar Sverige sannolikt om gruppsegern i denna match.
Samtliga ungdomar 14 år och yngre (man skall kunna dokumentera sin ålder) erbjuds gratis ståplats på Arenagolvet om de har en Sverigetröja eller en fotbollströja från den egna föreningen på sig.  För övriga så är entrén 50 kronor (+ ev. förköp)för arrangemanget i Arenan och berättigar då till sittplats på läktaren. Sveriges övriga gruppspelsmatcher som visas i Restaurang Villa är kostnadsfria.

Biljetter kommer att kunna köpas på turistbyrån fr.o.m. måndagen den 4/6. Dessutom så kommer man att kunna köpa biljetter på plats i Arenan den 15/6.

Glenn Rytterfjell avslutar med att säga;
– Vår avsikt är att skapa en miljö som är helt unik och genom bild, ljud, ljus och andra effekter, så långt som det är möjligt försöka efterlikna hur det faktiskt är att följa matcherna live på plats i Ukraina. Vi hoppas att vi kan bygga upp en i det närmaste magisk stämning i Arenan, där så många Lidköpingsbor som möjligt tar chansen att uppleva denna match tillsammans.

För mer information, Kontakta Glenn Rytterfjell 0510-77 02 31